Rehabilitering Hovedbygget
  • Sted

    Gløshaugen

  • Prosjekttype

    Rehabilitering

  • Byggherre

    NTNU

  • Status

    Ferdigstilt 2023

  • Størrelse

    17 000 m²

  • Foto

    Eggen arkitekter

REHABILITERING HOVEDBYGGET

NTNUs hovedbygning klar for 100 nye år

NTNUs hovedbygning på Gløshaugen er fredet. Under restaureringen 2012–2023 ble det vektlagt å bygge videre på bygningens karakter og egenart, samt ivareta dagens og fremtidens behov. Arbeidet ble gjort i tett samarbeid med Riks- og Fylkesantikvar.

Vinduer som har stått i vær og vind i 110 år var praktisk talt uten råteskader. Yttervegger og vinduer er restaurert slik at de kan stå i nye 100 år. Yttertak og beslag er kontrollert og satt i stand, og nye takrenner i kobber er etablert. Hovedbygningen er kompleks, og hadde integrerte tekniske systemer fra byggeår. Mange ombyggingsprosjekter gjennom byggets liv hadde gjort de tekniske anleggene uoversiktlige og krevende å drifte og vedlikeholde. Den store aulaen,

korridorsystemet og Rådsalen er velbevarte, uten tekniske inngrep fra nyere tid. Det har vært viktig å vise spesielle vernehensyn i disse arealene. I arealene innenfor den fredede korridoren er det mere spillerom. Her er det gjort en grundig opprydningsjobb i store deler av bygget. Mange av veggene og mesaninene er fjernet slik at bygget fremstår mer i sin opprinnelige form med god takhøyde. Det er også lagt vekt på å gjenskape noe av byggets tidligere fargebruk.

Oversiktsbilde
Vertikaltbilde

Hovedbygningen ble oppført med terrazzo på gulv i korridorer og trapperom i alle etasjer med unntak av i sokkel. I forbindelse med etablering av tekniske føringer under gulv ble det støpt nytt terrazzogulv i sokkel. Skadet terrazzo ble også reparert og supplert i enkelte andre arealer. Original terrazzo ble utstøpt i 1910 og 1915. Utbedringer av eksisterende terrazzo krever at utførende håndverker tilpasser og justerer resept på stedet. Dette stiller krav til erfaring og kompetanse.

Oversiktsbilde
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No related projects found.

Loading...