Gjenoppbygging av Erkebispegården
  • Sted

    Trondheim

  • Prosjekttype

    Kultur, Interiør, Rehabilitering

  • Byggherre

    Statsbygg

  • Status

    Ferdigstilt 1997

  • Størrelse

    3 700 m²

  • Foto

    Eggen arkitekter

GJENOPPBYGGING AV ERKEBISPEGÅRDEN

Bevaring og integrasjon av middelalderarv i moderne teglarkitektur

Erkebispegårdens sør- og østfløy brant ned til grunnen i 1983. Med det forsvant viktige bygninger fra Trondheims militære historie, og Domkirkens samling av middelalderskulpturer ble skadet. Det ble avholdt en åpen arkitektkonkurranse om gjennoppbygging i 1991. Eggen arkitekter avsto fra deltakelse ettersom Nils Henrik Eggen hadde bidratt til utarbeidelse av konkurransens forutsetninger. I 1994 ble Eggen arkitekter anmodet av Statsbygg om å overta oppdraget ettersom forhandlinger med konkurransens vinner ikke førte frem til avtale.

Prosjektskisse

Skisseprosjekt ble utført i 1994, i det de arkeologiske utgravninger på tomten var i ferd med å avsluttes. Avdekning av eldre borgmurer og verkstedskonstruksjoner som skulle bevares in situ definerte nye forutsetninger for prosjektet. Det rike gjenstandsmaterialet som ble funnet under utgravningene, sammen med det som fortsatt fantes av Domkirkens middelalderskulptursamling, ble innholdet i det nye museet. Østfløyen inneholder representasjonslokaler i 1. etasje som er knyttet sammen med middelalderborgen i Nordfløyen. Lokalene inneholder hovedinngang med vestibyle, garderobe og en forsamlingssal beregnet for kirkemusikk

og akustisk sang, kalt Øysteinsalen. Nidaros´ biskop har kontorlokaler i andre etasje. Tredje etasje er benyttet til forskningskontorer og fagbibliotek for middelalderforskning på NTNU – Middelaldersenteret. Underetasjen inneholder VIP-avdeling (garderober/ hvilerom), men er hovedsaklig en del av museet hvor et myntverksted fra før reformasjonen er bevart in situ. Sørfløyen inneholder museumsresepsjon og utstillingslokaler. Mesaninen og 1. etasje er i sin helhet benyttet som lokaler for skulptursamlingen. Underetasjen inneholder de arkeologiske utstillingene, deler av eldre borgmurer og et fremvisningsrom med billedspill om katedralbyggingen.

Oversiktsbilde
Vertikaltbilde

I utformingen av bygningene er det vektlagt skalaforhold i relasjon til nordfløyens dominans i anlegget, og et moderne men harmonisk samspill mellom de eldre steinmurer i anlegget og nye fasader i tegl. Mot borggården har bygningene åpninger og inntrekninger som speiler de eldre bygningenes form. På utsiden er anlegget i hovedsak lukket i tråd med dets defensive karakter. Sett fra sør har anlegget lite lysutslipp. Dette er gjort for å bevare silhuetten av den lyssatte katedralen rett nord for anlegget. Takene er i tegl, med ubrutte linjer og takflater. Bygningene ble ferdigstilt i 1996, og museet ble offisielt åpnet til Trondheim bys 1000-års jubileum i juni 1997. Anlegget ble tildelt det nasjonale Murverksprisen i 1997 og prisen Årets museum i 1998.

Oversiktsbilde

 

Image

 

 

 

Image
Image
Image
Image
Image

No related projects found.

Loading...